MENU
SLUITEN

Profijt of spijt?

Weet je het nog, het moment dat je te horen kreeg dat je eindelijk klaar was met studeren én kon beginnen aan je eerste ‘echte’ baan? Inmiddels ben je (waarschijnlijk) al wat werkjaren verder en kijk ook jij hopelijk met plezier terug op je studietijd. 

Maar hoe kijken andere mensen die werkzaam zijn in de techniek eigenlijk terug op hun studietijd? Hebben ze spijt van de opleiding die ze hebben gevolgd of hadden ze bijvoorbeeld achteraf gezien graag nog willen doorstuderen? Hieronder vind je enkele technici die vertellen over hun ervaringen! 

 

John, 55 jaar en werkt in Utrecht bij een ventilatiebedrijf

 

"Wel heb ik er spijt van dat ik in mijn 34,5 jaar in dienst er niet voor heb gekozen om me breder te scholen of (externe) opleidingen te volgen."

 

"Ik was 34,5 jaar in dienst bij mijn vorige werkgever toen het bedrijf ging reorganiseren waardoor ik noodgedwongen de organisatie moest verlaten. En omdat ik een trouwe "hond" / medewerker ben, heeft dit hele proces zijn sporen achtergelaten. Wat blijkt: ondanks dat ik een bak aan kennis heb was de zoektocht naar een volgende werkgever lastiger dan verwacht. Waarom? Mijn salaris was flink gestegen door mijn 34,5 dienstjaren en de sector waarin ik werk(te) was erg specifiek. Ik heb daarom niet zozeer spijt dat ik jong ben gestart met werken of dat ik niet ben door gaan leren.

Wel heb ik er spijt van dat ik in mijn 34,5 jaar in dienst er niet voor heb gekozen om me breder te scholen of (externe) opleidingen te volgen. Nu ik er op terugkijk had ik graag meer gebruik gemaakt van de mogelijkheid om binnen het bedrijf interne opleidingen te volgen. Met name opleidingen gericht op het elektrotechnische gedeelte. Alhoewel, het is nu ook goed gekomen en ik heb wel een mooie nieuwe baan gevonden."

 

Hans, 38 jaar en werkt in Groningen bij een machinebedrijf

 

"Waar ik veel profijt van heb tijdens mijn studietijd was de mogelijkheid om bij verschillende bedrijven stage te lopen."

 

"Na het behalen van mijn autotechnicus diploma ben ik op mijn 21ste gestart bij een autobedrijf. Nadat ik hier een aantal jaren had gewerkt, heb ik de stap gemaakt naar een bedrijf dat zich richt op grotere voertuigen. Waar ik spijt van heb? Als autotechnicus kwam ik erachter dat ik in verhouding met andere vaardigheden te kort schoot op de vlakken van diagnose stellen en elektra. Dit heeft mij destijds beperkt in het zetten van mijn volgende stap. Inmiddels heb ik de training diagnose aan elektronische systemen 2 gevolgd. Waar ik veel profijt van heb tijdens mijn studietijd was de mogelijkheid om bij verschillende bedrijven stage te lopen."

 

Tjeerd, 64 jaar is momenteel niet werkzaam

 

"Oud en star is wat de jonge mensen nu wel zullen denken van mijn generatie."

 

"Vroeger was het heel normaal om jong te starten met werken. Vaak was je bijbaantje bijvoorbeeld bij een boerderij in de buurt of iets dergelijks. Ik ging in mijn vrije tijd met vrienden sleutelen aan fietsen, auto’s of andere dingen. Tuurlijk zijn er nog steeds jongeren die dit doen maar ik denk dat dit, in verhouding met jaren geleden, veel minder is. 

Oud en star is wat de jonge mensen nu wel zullen denken van mijn generatie. Vooral de nieuwe technieken die jongeren nu leren, daar weet ik niks vanaf; dat is een ‘ver van mijn bed show’. En nu ik bijna met pensioen ga heb ik er eigenlijk ook geen behoefte aan om hier iets van op te steken. Het enige wat ik misschien nog wel had willen doen vroeger, is dingen leren die niks met techniek te maken hebben; een andere hobby ontwikkelen zoals bijvoorbeeld sommelier. Tenslotte hoef je niet alleen maar dingen te leren die nuttig zijn in je carrière pad." 

 

En jij?

 

Heb jij een leuke herinnering aan je schoolperiode of misschien een gouden tip aan jonge of oudere mensen binnen de techniek? Je kan ons altijd contacten want ook wij zijn benieuwd naar jouw gouden tip of ervaring!
 

Auteur

Jayresa Epskamp

Publicatiedatum

30-7-2021 8:40

Delen