MENU
SLUITEN

Interview met liftmonteur Pascal

Werken in de lifttechniek is een ontzettend leuk, veelzijdig vak waar je allerlei kanten mee uit kan. Dat bleek ook wel uit het leuke gesprek dat we hadden met Pascal, een enthousiaste liftmonteur uit Nieuwegein.

Wie ben je en wat voor een werk doe je in de lifttechniek?

“Ik ben Pascal en ik werk sinds 5 jaar als Monteur Reparatie en Renovatie.”

Hoe ben je in de lifttechniek beland?

“Ik heb niet altijd in de lifttechniek gewerkt. Voorheen werkte ik namelijk als automonteur en ondanks dat het een leuk beroep is, zag ik het mezelf niet mijn hele leven doen en daarom ging ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Toen wees iemand me op een vacature binnen de lifttechniek die toevallig aansloot op mijn vaardigheden. Dat leek me een leuke uitdaging en dus solliciteerde ik erop bij Erik Schouten van Krosto Techniek.
Al snel bleek het een goede match en mocht ik via Krosto Techniek aan de slag. Het werk beviel, vooral de afwisseling tussen de verschillende technieken zoals elektrotechniek, hydrauliek en het mechanische werk sprak me erg aan omdat het ook veel raakvlakken had met mijn vorige werk als automonteur.

Met twee jaar ervaring aan nieuwe, waardevolle ervaringen in mijn rugzak, maakte ik de stap naar een bekend Spaans bedrijf binnen de lifttechniek, waar ik vijf jaar werkte als zelfstandig liftmonteur. Daarna maakte ik de stap naar mijn huidige baan, Monteur Reparatie en Renovatie, ook weer via Erik van Krosto Techniek.”

Wat vind je zo leuk aan je werk?

“Ik vind het sleutelen aan grote klussen en projecten erg leuk om te doen: lekker mijn handen vies maken! In mijn huidige baan krijg ik ook de kans om écht aan een machine te sleutelen, dus ‘m helemaal uit elkaar te halen, eraan te sleutelen en ‘m weer in elkaar te zetten: heerlijk.

Daarnaast is de vrijheid die ik heb erg lekker. ’s Ochtends ga ik lekker op pad, drink rustig een kopje koffie en kan tussen de middag lekker lunchen in een restaurant, of op het strand als ik in Zeeland werk!
En natuurlijk de plaatsen waar ik werk. Ik kan me nog een plek herinneren waar ik werkte en toen het begon te schemeren even naar het dak ging om even te pauzeren. Eenmaal daar zag ik een schitterend uitzicht: het werd rustiger, langzaam donker en gebouwen werden prachtig belicht. Daar schoot ik misschien wel de mooiste foto die ik ooit heb gemaakt.”

Zijn er ook dingen die je niet leuk vind aan je werk?

“Ja, natuurlijk. De afgelopen drie weken heb ik bijvoorbeeld bijna alleen maar staalkabels gewisseld. Nou, ik kan je vertellen: na drie weken is dat ook niet echt uitdagend meer, al heb ik wel een goede workout gehad. 
Maar het gaat om het geheel. Als puntje bij paaltje komt is dit onderdeel van het werk en zou ik het niet willen missen.”

Bij wat voor een klanten kom je over de vloer?

“Dat is heel verschillend. Een vorige werkgever werkte bijvoorbeeld veel in de woningbouw dus kwam ik veel terecht in flatgebouwen en heb je bijvoorbeeld contact met huismeesters. Maar in mijn huidige werk kom ik bijvoorbeeld veel over de vloer bij ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Hier is lekker veel bedrijvigheid en vaak maak ik een praatje met de technische dienst, dat maakt het werk ook lekker sociaal.”

Waren er verrassende aspecten aan je werk, dingen die je je niet realiseerde toen je nog niet in de lifttechniek werkte?

“Het liftenvak was sowieso nog erg nieuw toen ik begon omdat ik ervoor als automonteur werkte. Hierdoor was het soms overweldigend want ik had geen idee van al die techniek die achter een lift schuilgaat! Maar al snel leerde ik de kneepjes van het vak kennen waardoor het al snel beter ging.

Wat me wel opviel was dat veiligheid su-per belangrijk is: alles moet veilig zijn. En als je daarover nadenkt is dat natuurlijk erg logisch, maar dat zijn van die dingen waar je niet direct bij stilstaat. Voordat ik aan het werk ga voer ik bijvoorbeeld al meerdere veiligheidsprocedures uit om zeker te weten dat de lift uitstaat en alles veilig is aangezien ik op hoogte moet werken.”

Wil je verder nog iets kwijt?

“Ja! Wil je nu nét zo’n leuke functie als mij? Als je contact opneemt met Erik Schouten, kan hij vast iets voor je betekenen!”

Auteur

Bart Balm

Publicatiedatum

27-11-2020 13:05

Delen