MENU
SLUITEN

Solliciteren tijdens (en na) coronatijd

Corona heeft ons lang in haar greep gehouden. En ook vandaag de dag geeft het veel mensen nog de nodige uitdagingen, waaronder op professioneel gebied. Veel organisaties hebben noodgedwongen afscheid moeten nemen van medewerkers die vervolgens moeilijk aan een nieuwe baan kwamen omdat andere organisaties het nog lastig vinden om nieuwe mensen aan te nemen. Het is een blijft immers een onzekere tijd.

Maar: er is licht aan het eind van de tunnel! De maatregelen versoepelen en we verwachten dat na de zomervakantie het één en ander weer op gang komt. Maar zodra de markt weer in beweging komt, verwachten we ook nieuwe uitdaging voor sollicitanten. Daarom schreven we deze blog, om de valkuilen en kansen van het solliciteren tijdens én na coronatijd te bekijken. 

 

Gat in je cv?

Heb je een gat in je cv vanwege Corona? Probeer het niet te verdoezelen, wees er eerlijk over; voel je er in ieder geval niet schuldig over! Het is veel mensen overkomen. Leg uit dat de organisatie waar je werkte je, vanwege Corona, moest laten gaan en dat je daarom een bepaalde periode niet aan het werk bent geweest. Vertel liever over de dingen die je hebt ondernomen toen je thuis zat en de eventuele inzichten die het je heeft gegeven (later daarover meer).

 

Weet wat de omgangsnormen zijn

Mag je op gesprek? Tof! Maar onderzoek eerst wat de omgangsnormen zijn bij het bedrijf waar je naartoe gaat want het ene bedrijf is het andere niet. Het ene bedrijf stelt het bijvoorbeeld nog op prijs als je een mondkapje draagt terwijl de ander daar op een andere manier mee omgaat. Het voorkomt op het moment misschien wat ongemak én het geeft je een reden om weer heel eventjes contact te hebben. Vertrouw ons, dat wordt zeker gewaardeerd!

 

Video-solliciteren

Mocht het bedrijf waar je solliciteert de voorkeur hebben voor digitale gesprekken, oefen dan even hoe dat ook al weer in zijn werk ging. Zorg dat je software het doet, je een stabiele internetverbinding hebt en dat je niet in je onesie achter de camera kruipt omdat je je daar de afgelopen tijd wel erg comfortabel in voelde.

 

Reflecteer

Corona heeft ons allemaal flink bezig gehouden. Bereid je dus voor op de vraag hoe jij je tijdens de afgelopen tijd hebt gedragen en wat het je heeft gebracht. Ga eens bij jezelf te rade welke uitdagingen maar ook welke positiviteit je eruit hebt gehaald: benader het positief en je zal zien dat je daar extra punten mee scoort.

 

Onderscheid jezelf

Zoals gezegd, komt de markt weer (langzaam) in beweging. Dit betekent ook dat er steeds meer mensen genoeg vertrouwen krijgen in de arbeidsmarkt en het aandurven om weer te gaan solliciteren. Dat betekent dus dat het extra belangrijk wordt om jezelf te onderscheiden. Weet waar je goed in bent, welke waarde je voor anderen bent en schrijf dat goed op. En dat brengt ons bij het volgende en laatste puntje uit deze blog.

 

Wacht niet af

Dit is een belangrijke, ook dus in het verlengde van vorig puntje: wacht niet af! Juist omdat de markt weer in beweging komt, wordt jouw aandeel in de markt langzaam steeds kleiner (want: vraag en aanbod). Als je nu in beweging komt, weet je zeker dat je een voorloper bent en dat je daarop ook wordt gewaardeerd door de organisaties die zitten te springen om toppers zoals jij.

 

Meer weten?

Ben je benieuwd geworden naar meer tips? Wil je weten wat jouw kansen zijn op de huidige arbeidsmarkt én op die van de toekomst? Vraag een gesprek aan, we vertellen je er graag meer over. Of stuur een open sollicitatie. Hoe dan ook, we helpen je graag op weg!

Auteur

Bart Balm

Publicatiedatum

29-6-2021 9:53

Delen