MENU
SLUITEN

Wat is werkgeluk?

Iedereen zoekt werkgeluk. Maar wat is werkgeluk eigenlijk? En hoe vind je het?

 

"Werk doen dat het beste bij je past"

Een definitie van werkgeluk: “Werkgeluk betekent: werk doen dat het beste bij je past. Zo word je steeds beter in dat werk, en dat geeft echt werkgeluk."

Klinkt simpel. Maar wat is dan dat werk dat het beste bij je past? Het is deze vraag die voor veel mensen juist moeilijk te beantwoorden is. Je moet bijvoorbeeld weten wat je leuk vindt, waar je goed in bent en waar je de juiste waardering krijgt. En zo zijn er nog heel wat andere vragen waar je eerst het antwoord op moet vinden voordat je het werk vind dat het beste bij je past.

 

Werkgeluk vind je deels op de werkvloer

Hoe jij je voelt op je werk (en of je echt werkgeluk ervaart) heeft te maken met verschillende aspecten. Het werk an sich is daar één onderdeel van, je moet het werk natuurlijk leuk vinden. Maar je moet er ook goed in zijn. Want als je werk doet dat je leuk vindt maar je bent er niet goed in, wordt het vanzelf frustrerend. En de kans dat je collega's zullen waarderen wat je doet, is ook niet al te groot.

Daarnaast speelt zingeving ook een rol. Je moet duidelijk weten wat je rol binnen het bedrijf is. Het is goed om te weten welk onderdeel van de waardeketen door jou wordt verzorgd (externe zingeving) én waar jij persoonlijk voldoening uithaalt (interne zingeving). Als je wel weet wat je doet maar niet weet waarom je het doet, loop je de kans op werkgeluk mis.

Ook speelt autonomie een belangrijke rol. Kan jij bijvoorbeeld bepalen hoe jouw werkdag eruit ziet? Heb je een verantwoordelijke functie waarin je stem draagkracht heeft binnen het bedrijf waar je werkt? Natuurlijk kan je niet de hele dag alleen maar doen waar je zin in hebt, maar de balans tussen wat er moet gebeuren en (bijvoorbeeld) wanneer het gebeurt of de projecten waar je op eigen initiatief aan werkt, moet in orde zijn.

 

Werkgeluk vanuit jezelf

Weten wat je wel wil is moeilijker dan weten wat je niet wil. Je kan bijvoorbeeld heel goed weten dat je niet voor een baas wil werken die je continu op je huid zit, of een baan waar je 's ochtends om 05:00 uur al aanwezig moet zijn, maar het is belangrijker om te weten wat je wél wil. Wat wil je bijvoorbeeld verdienen? Wat voor een soort leidinggevende heb je nodig? Waar wil je naartoe werken? Waar krijg jij het meeste energie van? Op welk moment van de dag doe jij je beste werk?

De reis naar werkgeluk, of het werk doen dat bij je past, begint dus bij jezelf; door antwoord te vinden op (onder andere) deze vragen. Want als jij weet wat je wil en waar je op 'aan gaat', kan je die kennis met je werkgever delen. En als je daar samen met je werkgever een goede balans in weet te vinden, vind jij je werkgeluk vanzelf, dat weten we zeker.

 

Wat betekent werkgeluk voor jou?

Weet jij waar jij je werkgeluk in kan vinden; wat de randvoorwaarden daarvoor zijn? Daar zijn we benieuwd naar. Veel van de (coaching)gesprekken die wij voeren met onze kandidaten, gaan over dit onderwerp. Daardoor weten we dat het thema eigenlijk bij iedereen wel speelt.

Wil jij een keertje met ons praten over wat werkgeluk voor jou betekent? Laat het ons weten, dan maken we er een leuk, gezellig en bovendien nuttig gesprek van! Stuur ons een berichtje en we helpen je verder.

Auteur

B Balm

Publicatiedatum

3-2-2021 13:31

Delen